Cimarrón uruguayo

Krävande kraftpaket som vill träna mycket

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Uruguay
Hundtyp
Boskapshund, vakthund, jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Cimarrón uruguayo är en boskaps- och vakthund. På grund av dessa egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund och lämpar sig heller inte som enbart sällskapshund utan behöver få meningsfyllt arbete. Rasen är ovanlig i Sverige. 

Om du funderar på cimarrón uruguayo:

  • Det är en utpräglad vakt- och boskapshund.
  • Rasen passar en ägare som har stor vana av att arbeta med hundar
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och för tikar ca 55–58 cm. Vikt för hanar är 38–45 kg och för tikar 33–40 kg. Färgen är brindle eller fawn.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Den är kort, slät och åtliggande med underull.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en utpräglad vall- och boskapsdrivande hund med vaktegenskaper till den boskap den är satt att passa. Den kräver att få arbeta både fysiskt och mentalt och även passa en ägare som har stor vana av att arbeta med hundar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Cimarrón uruguayo är en boskapshund från Uruguay. Man vet att rasen härstammar från de hundar, förmodligen vinthundar, som de spanska och portugisiska conquistadorerna förde med sig. De korsades sedan med andra raser och utvecklades mer eller mindre på egen hand inom ett geografiskt begränsat område kallat Cerro Largo. Bönderna, i detta område, såg att de var goda boskapsdrivare och startade ett selektivt avelsarbete för att behålla den homogena typen och arbetsfunktionen. Rasen erkändes internationellt 2006.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15