Cirneco dell'etna

Alert, tillgiven och älskar att springa

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Cirneco dell'etna är en smidig och uthållig hund som med sin goda syn, skarpa hörsel och uppmärksamhet används för att jaga vilda kaniner på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige. Cirneco dell'etna är livlig, aktiv och läraktig hund, vilket gör den lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad.

Om du funderar på cirneco dell'etna:

  • Rasen är ursprungligen en snabb jakthund och man bör därför vara medveten om dess jaktinstinkt.
  • Den är anpassad för medelhavsklimat och bör skyddas mot kyla med kläder när det är kallt. Öronen är speciellt känsliga.
  • Den är livlig och lättlärd och tycker om att bli aktiverad. 
  • Rasen är alert och uppmärksam på sin omgivning och kan vakta.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Den är en ganska liten hund. Mankhöjd för hanar är 46–52 cm och tikar 42–50 cm. Vikt för hanar är 10–12 kg och tikar 8–10 kg. Pälsen är kort, tät och slät. Färgen är röd och kan ha vita inslag. Den kan också vara helt vit, ibland med orangefärgade tecken.

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött och borsta och badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Cirneco dell´etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Den ska kunna arbeta tillsammans med flera hundar, även av samma kön.

Hälsa

Rasen är sund och har inga kända rasspecifika sjukdomar. 

Historik

Cirneco dell’etna är en gammal italiensk ras av urhundstyp. I vissa studier hävdas att den härstammar från gamla jakthundsraser i Nildalen vid tiden för faraonerna. Sentida forskare hävdar att det är en infödd siciliansk hundtyp från grannskapet runt Etna. Rasen kom till Sverige år 2000.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15