Coton de tuléar

Sällskaplig, lättlärd med vit fluffig päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Madagaskar
Hemland
Frankrike
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite

Allmänt

Rasen är främst avsedd för sällskap,

Om du funderar på coton de tuléar:

 • Du ska vara medveten om att rasen kräver pälsvård varje dag.
 • En coton de tuléar behöver motion varje dag.
 • Rasen är glad, stabil, lättlärd och mycket sällskaplig mot  människor och andra hundar.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Coton De Tuléar Club Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 26-28 cm och tikar 23-25 cm. Vikt för hanar är 4-6 kg och tikar 3,5-5 kg. Det är en liten sällskapshund med lång, lätt vågig, vit päls av bomullsaktig kvalitet. Oftast vit, men kan förekomma med färgfläckar.

Skötsel

Den långa pälsen kräver daglig borstning och kamning. Friseras inte.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är glad, stabil, lättlärd och mycket sällskaplig mot människor och andra hundar. Temperament är ett av rasens huvudsakliga kännetecken.  Det är en mycket trevlig familjehund.

Hälsa

Coton de tuléar är väsentligen en frisk ras. Rekommendationen är att undersöka ögon och knäleder före parning.

Historik

Rasen introducerades i Frankrike långt före sitt officiella erkännande 1970. Coton de tuléar är en liten sällskapshund, ursprungligen från Madagaskar, som snabbt fått en plats i första raden bland sällskapshundar i hela världen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15