Dandie dinmont terrier

Lugn, lättsam med silkeslen päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Den är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter. Numera är den en uppskattad sällskapshund.

Om du funderar på dandie dinmont terrier:

  • Trots sin lugna karaktär är det en viljestark hund som kräver en fast hand.
  • Även om pälsen inte fäller bör man vara beredd på att viss pälsvård ingår i den dagliga skötseln av hunden.
  • Den är en lugn och fridsam terrierras.
  • Rasen är sportig och tålig i alla slags väder.
  • Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Vikten är ca 8–11 kg. Huvudet, som är täckt med vacker silkeslen päls, är mycket typiskt för rasen. Ögonen är stora, kloka och har ett intelligent uttryck. Den långa kroppen är lågställd och vesslelik med korta kraftiga ben. Pälsen är dubbel, bestående av mjuk underull och hårdare täckhår som inte är strävt men ger en frasig känsla vid beröring. Pälsfärgen är peppar eller senapsfärgad.

Skötsel

Pälsen bör kammas igenom minst ett par gånger i veckan. Pälsen behöver i regel trimmas några gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Dandie dinmont terrier är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Hälsa

Påvisade ärftliga sjukdomar är diskbråck, glaukom (ögonsjukdom) och Cushings syndrom (förhöjd koncentration av binjurehormonet kortisol).

Historik

Dandie dinmont terrier har som rastyp varit konstant sedan slutet av 1600-talet. Den har fått sitt namn efter Dandie Dinmont, en av personerna i Sir Walter Scotts roman Guy Mannering, som utgavs år 1815. Förebild för hundbeskrivningen i romanen var små strävhåriga jaktterrier som sedan länge funnits i gränstrakterna i norra England och södra Skottland.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15