Dansk spids

Alert, uppmärksam, alltid elegant och med ljus päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Danmark
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Dansk spits har många användningsområden: som gårds- och vakthund men framförallt som sällskapshund.

Rasen är erkänd i de nordiska länderna och äger rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd internationellt av FCI.

Om du funderar på dansk spits:

  • Det är en hundras som blev erkänd för inte så länge sedan, varför den fortfarande inte är så känd utanför sitt hemland.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Den är en medelstor, rektangulärt byggd hundras. Svansen bärs ihopringlad över ryggen. Mankhöjd för hanar är 43-49 cm och tikar 39-46 cm. Färgen varierar från vit till creme. Pälsfärgen kan även vara svagt rosafärgad, men får inte ge intryck av att vara ljusbrun. Pälsen är något längre vid öronen och lång på svansen så den ser tjock och buskig ut.

Skötsel

Rasen har medellång päls i två lager, täckhår och mjuk och tjock underull. Pälsen är  lättskött men behöver reglebundet borstas igneom. Vid fällperioder behöver hunden bporstas oftare. Badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig, vänlig, nyfiken och modig. Den är en utmärkt vakthund som larmar om något okänt dyker upp i omgivningarna. Dansk Spits har ingen utpräglad jaktinstinkt.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Dansk spids är en gammal dansk ras, som haft många namn; grönlaenderspids, ulvenspids och samojedespids. Med hjälp av kunnigt hundfolk inledde Dansk Kennel Klub, DKK, år 1988 ett uppsökande arbete för att återskapa denna härliga spetshund. Rasstandarden utgavs av DKK i november 2003.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15