Deutsche bracke

Uthållig, energisk drivande jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Deutsche bracke är en långsamdrivande jakthund.

Om du funderar på deutsche bracke:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Ha roligt med din hund! Ni kan till exempel gå en kurs, tävla eller delta på hundutställning.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för både hanar och tikar är ca 40-53 cm. Färgen är från röd till gul med svart rygg och vita tecken.

Skötsel

Deutsche bracke är en korthårig hund men pälsen är något längre än vad man normalt kallar en "korthårshund". Täckhåret är tätt (även på buken), hårt och nästan borstlikt strävt. Pälsen är något längre på undersidan av svansen och på baksidan av låren. Underullen är kort och tät.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är tillgiven, förig och karaktärsfast. Under arbete är den en ihärdig spårhund både före och efter skott. Den är känd för sitt välutvecklade luktsinne, sin utpräglade spårvilja och spårsäkerhet, sitt ljudliga drevskall och sin goda lokaliseringsförmåga.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Som framgår av rasnamnet härstammar rasen från Tyskland. Från flera olika typer av braquehundar överlevde endast en variant; westfälische dachsbracke. Den, tillsammans med olika lokala varianter, antas vara grunden för denna ras som fick sitt namn år 1900.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15