Dogo argentino

Vänlig, modig, krävande och aktiv

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Argentina
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

I rasens ursprungsland används dogo argentino fortfarande som jakthund på storvilt, bland annat av vildsvin och puma. I Sverige används rasen till största del som sällskaphund och har på senare tid blivit en populär utställningshund. Den har visat sig vara en duktig viltspårshund. 

Om du funderar på dogo argentino:

  • Rasen är från början avlad för jakt samt som vakthund och kan därför ha stor jaktlust, skärpa och stark vaktinstinkt.
  • I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är kraftfull, proportionerlig och utan överdrifter. Mankhöjden för hanar är 62–68 cm och för tikar 60–65 cm. Vikten för hanar är ca 45–50 kg och för tikar ca 40–45 kg. Färgen är vit.

Skötsel

Den korta pälsen kräver ingen speciell pälsvård. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Dogo argentino är framavlad för storviltsjakt och ska därför ha jaktlust, skärpa och dådkraft (mod). Raseen har en hel del vaktinstinkt. Den ska vara vänlig mot människor och andra djur. Rasens starka vaktinstinkt och skärpa gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD), hudproblem och dövhet förekommer.

Historik

Dogo argentino har sitt ursprung i Córdoba-provinsen i centrala Argentina. Dess skapare var dr Antonio Nores Martínez som år 1928 upprättade rasstandarden. Rasen är en korsning mellan flera raser och den gamla kamphunden från Córdoba, som i sig var produkten av korsningar mellan mastiff, bulldogg och bullterrier. Rasens anpassningsförmåga har gjort den mycket användbar, bland annat har den använts vid jakt på storvilt och som vakthund. Rasen erkändes internationellt 1973.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15