Drentsche patrijshond

Lättlärd, energisk och mångsidig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Nederländerna
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Drentsche patrijshond är en fågelhund. Det är en lättsam jakthund på grund av sin följsamhet och sitt viltintresse, sitt naturliga ståndanlag och sin vilja att apportera. Rasen är känd för att hålla mycket god kontakt med sin förare vid jakt. En egenskap som uppskattas även när hunden inte jagar. En drentsche patrijshond behöver få utlopp för sin energi. Om man inte jakttränar sin hund, bör man låta den få utlopp för sin energi och sitt rörelsebehov på andra sätt.

Om du funderar på drentsche patrijshond:

  • Den är en arbetande ras och behöver få tillräckligt med fysisk motion, till exempel ett par timmar lös om dagen.
  • Får den inte tillräckligt med aktivitet kan hunden skapa sig egna, inte önskvärda, beteenden.
  • Den är en lättlärd, mjuk hund som är mycket rolig att träna.
  • Rasens egenskaper gör att många inte tycker att det är en bra förstagångshund.
  • Den är en jakthund, men inte alla har avlats med tanke på jakt. Fråga uppfödaren vilken typ av hund du kan förvänta dig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 58–63 cm och för tikar 55–60 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar, med eller utan prickar. Pälsen ska inte vara särskilt lång på kroppen. Men den verkar lång på grund av den långa pälsen på öronen, den något kraftigare pälsen på halsen och bröstet, samt fransarna på fram- och bakben och den rikligare pälsen på svansen.

Skötsel

Rasen har en lättskött päls som bör borstas en gång per vecka och lite extra under fällningsperioderna.

Egenskaper och mentalitet

Drentsche patrijshond uppskattas som både god jaktkamrat och trevlig familjehund på grund av sitt mjuka och godmodiga temperament. Rasen är följsam och lättlärd. Den jobbar gärna tillsammans med sin förare, vilket jobb det än är så uppskattar den att få en uppgift.

Hälsa

Rasen är generellt sund och frisk. Det förekommer ärftliga sjukdomar hos rasen men inte i någon stor omfattning.

Historik

Hundtypen utvecklades på 1500-talet ur spanielraser som via Frankrike kom från Spanien. I Nederländerna kallades de för rapphönshundar. I landets östra del, speciellt i provinsen Drenthe, blandades inte dessa hundar inte med hundar av annan typ, vilket man gjorde på andra håll. På bland annat Rijksmuseum i Amsterdam kan man se hundar som liknar drentsche patrijshond på målningar från 1600-talet. År 1943 blev rasen officiellt erkänd av nederländska kennelklubben. Den nederländska rasklubben "De Drentsche Patrijshond" bildades 1948.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15