Dunkerstövare

Vänlig, energisk specialist vid har- och rävjakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen är en skalldrivande jakthund som används vid jakt på hare och räv.

Om du funderar på dunkerstövare:

  • Den är en utpräglad jakthund som även passar som sällskapshund vid sidan av jakten.
  • Rasen är numerärt liten i Sverige, men större i Norge.
  • Den är känd för sin jaktliga uthållighet och även för sina starka tassar som tål svåra markförhållanden.
  • Rasen är en skalldrivande jakthund som används vid jakt på hare och räv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor, rektangulär stövare som är stark men inte tung. Mankhöjd för hanar är 50–58 cm och för tikar 47–54 cm. Pälsen är rak, sträv, tät och kort. Färgen är svart eller dropplad (harlekinfärgad) med blacka (urblekta) eller vita teckningar.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Dunkerstövare är känd för sin jaktliga uthållighet och även för sina starka tassar som tål svåra markförhållanden. Det är en utpräglad jakthund som även passar som sällskapshund vid sidan av jakten.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Historik

Rasen har Norge som ursprungsland och har fått sitt namn efter upphovsmannen Wilhelm Dunker. I början av 1900-talet delades de norska stövarna in i två huvudgrupper, vilka vi idag känner som dunkerstövare och hygenhund. Från början var avelsurvalet relativt stort, men under andra världskriget minskade efterfrågan och det uppstod därför problem med aveln. Efter kriget steg intresset igen fram till 1970-talet, då ett ökat intresse för utländska stövarraser gjorde att antalet registreringar återigen sjönk.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15