Dvärgpinscher

Elegant, aktiv, självsäker liten hund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite

Allmänt

Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Rasen älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Den är livlig och temperamentsfull. Lika delar passivitet och aktivitet gör den till en balanserad och trevlig familjehund.

Om du funderar på dvärgpinscher:

 • Behöver en vänlig men bestämd uppfostran.
 • Hunden agerar ofta med större kraft än vad man tror kroppsstorleken tillåter.
 • Tydlig gränssättning redan från valpstadiet är viktigt.
 • Ensamhetsträning/social träning i alla miljöer är viktigt när hunden är valp och unghund.
 • Ta tid på dig när du ska välja valp.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Dvärgpinscherklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 25–30 cm och vikten 4–6 kg. Färgen är svart med rostbruna tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.

Skötsel

Rasen har en lättskött päls som badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Dvärgpinschern är en glad och aktiv hund som gärna vill vara i centrum. Den är plikttrogen sin familj och kan varna när det kommer främmande. Dvärgpinschern är också hund som vill vara i sin ägares närhet. Rasen har stor integritet.

Hälsa

Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patellaluxation (lösa knäleder).

Historik

Rasen har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta hundtyper – sträv- och släthårig pinscher. Runt sekelskiftet 1900 fanns dvärgpinschern i stort antal. Stamboken från 1925 innehåller redan 1 300 exemplar. Ur de många färgvarianterna avlade man, som hos pinschern, på svart med ljusare tanteckning och enfärgat röda till rödbruntoniga hundar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15