Dvärgschnauzer, svart

Alert, mångsidig med skägg som trimmas

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Dvärgschnauzer
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen är främst en sällskapshund men fungerar som en bra allroundhund för den som är intresserad av att arbeta med sin hund. Den passar bra för hundsporterna agility, rallylydnad, sök och spår med mera, men trivs också bra med bara promenader och den normala stimulansen i ett vanligt familjeliv.

Om du funderar på dvärgschnauzer:

 • Rasen har en utpräglad vaktinstinkt och kräver därför en konsekvent  fostran.
 • Pälsvården är krävande. Även om hunden lämnas till en professionell hundtrimmare så kräver pälsvården ändå sin tid.
 • Dvärgschnauzer fäller inte hår om man sköter pälsen rätt.
 • Rasen är följsam, robust och hänger glatt med på olika aktiviteter. Den passar därför i många olika typer av familjer.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Dvärgschnauzerringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är ca 30–35 cm och vikten är ca 4–8 kg. Rasen är kraftigt byggd med stolt resning. Pälsen är sträv med buskiga ögonbryn, skägg och benhår. Huvudet har ett piggt och alert uttryck med en skärpa i blicken som gör att rasen kan se lite barsk ut. Dvärgschnauzer finns i fyra färgvarianter; peppar & salt, svart, vit och svart & silver.

Skötsel

Dvärgschnauzer är en trimras som kräver sin tid. Den sträva pälsen ska trimmas för att kunna stöta ifrån sig smuts och väta. Detta bör ske minst 4 gånger per år, och dessemellan ska den ullkammas (gärna varje vecka). Utställningshundar trimmas oftare. Det är inte en klippras. Trimning är inte smärtsamt för hunden utan det är död päls som plockas av. Rasen fäller inte hår om pälsen sköts korrekt, det vill säga regelbundet trimmas och ullkammas.

Egenskaper och mentalitet

Dvärgschnauzer har en god balans mellan vaksamhet och lugn. Den har lätt till skall. Rasen har integritet och är läraktig, alert, nyfiken och uthållig. En stor hund i litet format som med god uppfostran blir en utmärkt följeslagare. Den tycker om att vara aktiv och gillar allsköns former av lek. Det är nästan omöjligt att trötta ut en dvärgschnauzer, då den är mycket konditionsstark och livlig ute. I gengäld är den lugn inomhus.

Hälsa

Allmänt sett är dvärgschnauzer robust, frisk och stark med lång livslängd. Den kan drabbas av urinsten (drygt 5% av rasen). Ögonsjukdomar är ett litet problem i rasen.

Historik

Runt förra sekelskiftet uppträdde en schnauzerliknande dvärghund runt Frankfurt am Main under namnet strävhårig dvärgpinscher. Under mer ordnade former anses rasen ha uppstått i slutet av 1800-talet genom korsning av små schnauzrar och dvärgpinscher. Rasen var ursprungligen råttfångare och gårdshund och hemlandet är Tyskland.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15