Engelsk setter

Energisk och krävande med passion för fågeljakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Engelsk setter är en stående fågelhund. Rasen används vid jakt på fält- och skogshöns som rapphöna, fasan, ripa, orre, tjäder och järpe.

Om du funderar på engelsk setter:

  • Den är en stående fågelhund som används vid jakt på fält- och skogshöns.
  • Ta noga reda på föräldrarnas bruksegenskaper och eventuella meriter innan du väljer valp.
  • Be att få se hundarna arbeta och ta referenser, så ökar chansen att du får den hund som du önskar.
  • Ta noga reda på uppfödarens inriktning i aveln, innan du väljer valp.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Engelsk setter är en medelstor hund med rena linjer, elegant i utseende och rörelser. Kroppsbyggnaden ska vittna om snabbhet, styrka och uthållighet hos en hund som har förmågan att under lång tid jaga i galopp på fält och fjäll. Mankhöjd för hanar är 65–68 cm och för tikar 61–65 cm. Grundfärgen är vit med fläckar i olika färger.

Skötsel

Trots sin långa päls är rasen inte särskilt krävande vad det gäller pälsvård. Det räcker med att borsta igenom pälsen emellanåt, samt att vintertid klippa tasshåret för att undvika att isklumpar bildas.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är mycket energisk med en intensiv jaktlust samtidigt som den är utpräglat vänlig och godmodig.

För att må bra behöver en engelsk setter mycket aktivitet och motion. Jakt- och jaktträning är förstås det lämpligaste men mellan jaktsäsongerna kan man även ta till andra typer av aktivering. För att fungera bra måste den även bibringas en grundligt genomförd dressyr. Inom rasen finns uppfödare med olika målsättning med sin avel. De flesta uppfödarna har inriktning främst på de jaktliga egenskaperna, medan en del är mer intresserade av de exteriöra. Det är därför viktigt att du som blivande ägare är klar över vilken inriktning du önskar.

Hälsa

Engelsk setter är överlag en frisk och sund ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer inom rasen.

Historik

Benämningen ”setter” förekommer redan i medeltida källor. Settrar användes, före de moderna eldhandvapnens tid, för jakt efter fågel med nät eller falk. Under 1700-talet börjar rasbeteckningen engelsk setter att användas. Vid 1800-talets mitt inleddes utvecklingen av den moderna engelska settern där främst engelsmannen Edward Laveracks avelsarbete kom att få stor betydelse för rasen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15