Épagneul bleu de picardie

Energisk, arbetsvillig jakthund.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Jakthund, stående fågelhund. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.

Om du funderar på épagneul bleu de picardie:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Ha roligt med din hund! Ni kan till exempel gå en kurs, tävla eller delta på hundutställning.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 57-60 cm och något mindre för tikar. Färgen är svartskimmel, vilket ger en blåaktig ton, med stora svarta fläckar. Pälsen är slät eller något vågig. Den är något längre på ben och svans.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är i första hand en jakthund som tycker mycket om att apportera. Den är energisk och uthållig.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför ännu inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Épagneul bleu de picardie är en mycket nära blåfärgad släkting till épagneul picardie. Ursprunget är inte känt, men rasen härstammar förmodligen från olika spanieltyper i Frankrike.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15