Épagneul francais

Uthållig, tillgiven och användbar jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Stående fågelhund och även god apportör.

Om du funderar på épagneul francais:

  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  •  Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Épagneul francais är en medelstor, elegant och väl musklad hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar är ca 56-61 cm och för tikar ca 55-59 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar som kan vara allt ifrån stora oregelbundna fläckar till små prickar. Den bruna färgen varierar från kanelbrunt till mörkt leverfärgat. Vit fläck eller bläs på huvudet uppskattas men är inte ett krav enligt rasstandarden. Pälsen är slät, silkeslen, riklig och lätt vågig. Den har kortare hår på huvud och längre på öron, benfanor och svans. 

Skötsel

Pälsen är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett balanserat temperament. Den är rättfram, mild, lugn och vänlig. Till vardags är den en idealisk följeslagare i alla situationer och är dessutom social mot andra hundar. Vid jakt arbetar den energiskt och ihärdigt.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet ännu bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Épagneul francais härstammar från de jakthundar från Oysel, Frankrike, som användes på medeltiden. Ursprunget är säkerligen olika varianter av jaktspaniel. Den första rasstandarden upprättades 1891 av James de Connick, men har gjorts om och anpassats till rasens olika utvecklingsstadier. 1990 registrerades de första exemplaren av Svenska Kennelklubben. Rasen är i ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15