Épagneul picard

Social, uthållig och allsidig jaktkompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Stående fågelhund.

Om du funderar på épagneul picard:

  • Rasen är i första hand en jakthund.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 55-62 cm och tikar 55-60 cm. Färgen är skimmelprickig med bruna fläckar. Den har ofta tantecken på huvud och ben. Pälsen är tät och inte allt för silkesmjuk, slät på huvudet, något längre och vågig päls på öron, ben och svans.

Skötsel

Kräver normal pälsvård.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är i första hand en jakthund som tycker mycket om att apportera. Den är energisk och uthållig.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Dokument visar att rasen existerat sedan början av 1800-talet i Picardie i nordöstra Frankrike. Mycket få hundar fanns från början vilka sedan har blivit uppblandade av andra raser. Trots två världskrig med minskande antal individer har man försökt renodla rasen. 1901 erkändes rasen i sitt hemland. 

Rasen är mycket ovanlig i Sverige. Första individen registrerades 2016. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15