Erdélyi kopó

Energisk, vänlig och allsidig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Drivande jakthund som används för jakt på hare, räv och vildsvin samt även rovdjur.

Om du funderar på erdélyi kopó:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Rasklubben för övriga vildsvinshundar Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är medelstor och atletiskt byggd, varken grov eller tunn. Mankhöjden är 55-65 cm och vikten minst 25 kg, vanligen 30-35 kg. Erdélyi kopó är en typisk mellaneuropeisk drivande jakthund av stövartyp. Pälsfärgen är svart med tanteckning. Mindre vita tecken kan förekomma på huvud, hals, bringa, ben tassar och svanstipp.

Skötsel

Pälsen är kort, tät och slät och den är därför mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska ha ett jämnt och vänligt temperament men är också aktiv och uthållig i arbete.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasens hemland är Ungern. Den har sitt ursprung i Transsylvanien och Karpaterna där hundtypen förekom under medeltiden. Rasen fanns tidigare även i en kortbent variant. Erdélyi kopó restaurerades som ras på 1900-talet efter att ha varit nära att försvinna. Rasen är sedan 1963 definitivt erkänd av den internationella kennelklubbsorganisationen FCI. Rasen registrerades för första gången av SKK 2022.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15