Field spaniel

Glatt energiknippe som gillar att jobba

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Field spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Den ska arbeta i ett sicksackmönster så nära jägaren att viltet alltid reses inom skotthåll. När villebrådet flyger eller springer upp och skott lossas ska hunden stanna och därefter ska den på kommando apportera bytet till jägaren. Rasen är envisare än de flesta andra spaniels, men den är också fridsammare. Rätt tränad med tålamod, bestämt men vänligt, blir den en utmärkt jakthund. Många individer har även visat bra resultat inom viltspår. Rasen fungerar också utmärkt som familjehund i ett aktivt hem.

Om du funderar på field spaniel:

 • Det är en mjuk hund som bör behandlas konsekvent men utan hårda ord eller handlag.
 • Field spaniel är inte uppdelad i en jakt- och en sällskapstyp.
 • Rasen avlas på individer och inte utefter färg.
 • Rasen utvecklas långsamt. Tikar är fullvuxna vid 2–3 års ålder och hanar vid ca 4 år.
 • Rasen är relativt ung. Man kan se spår av de inkorsningar av andra raser som har skett och därför kan hundar av rasen variera lite i utseende.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Field Spaniel Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Field spaniel är en välbalanserad och välväxt jakthund, byggd för rörlighet och uthållighet. Färg: svart, blue roan (svartskimmel), leverbrun, liver roan (brunskimmel) eller någon av dessa färger med tanteckning. Hos enfärgade hundar är det tillåtet med vitt eller roan (skimmel) på bröstet. Alla andra färger är oönskade, till exempel rent svart och vitt, leverbrunt och vitt, orange, röd eller gyllene. Mankhöjden för både hanar och tikar är ca 46 cm och vikten 18–25 kg.

Skötsel

Pälsen ska vara lång och åtliggande, glansig och silkesaktig, aldrig lockig, kort eller sträv. Den skall vara tät och tålig mot väder och vind. Pälsen ska vara riklig på bröstet, kroppens undersida och på benens baksidor, men inte nedanför hasorna. En del valpar och unga hundar kan ha mycket tjock päls medan andra individer har vuxenpäls från början. Field spaniel trimmas på huvudet, halsens undersida, ovansidan av ytterörat samt på tassarna.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig och glad, men ändå sansad och lugn. Den är jämn i humöret, stressar inte upp sig och skäller mycket sällan, men pratar gärna. Field spanielns mest utpräglade drag är dess integritet. Det är inte en hund som ögonblickligen och reservationslöst accepterar vem som helst. Detta gör att man får intryck av en viss värdighet hos rasen. En field spaniel får vara reserverad, men aldrig skygg. Rasen är mycket signalsäker. Behandlad med tålamod, bestämt men vänligt, är den en mjuk hund som är mån om att vara till lags. Den är av naturen otroligt trogen sin ägare.

Hälsa

Rasen får betraktas som relativt frisk.

Historik

Field spaniel har utvecklats från gruppen landspaniel och har samma ursprung som cocker-, sussex- och springer spaniel. Här tog man tillvara de praktiska jaktegenskaperna och utvecklade en stötande och apporterande ras. Den utvecklades tyvärr till att bli en låg och lång hund med bristande jaktintresse. Under 1950-talet tog avelsarbetet ny fart och man korsade ännu en gång in engelsk springer spaniel. Rasen är fortfarande till antalet en mycket liten ras. 1974 kom den första hunden till Sverige. 1986 bildades Field Spanielklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15