Fila brasileiro

Kraftfull, krävande och självständig väktare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Brasilien
Hundtyp
Vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Fila brasileiro är en gårds- och egendomsväktare och fungerar även bra som kreatursdrivare och spårhund, både på person- och viltspår. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Om du funderar på fila brasileiro:

  • Rasen har starka vaktinstinkter och kräver en ansvarsfull och hundvan ägare.
  • Rasen är misstänksam mot främmande människor.
  • Det positiva med rasen är att den är mycket trogen sin familj.
  • En filavalp måste fostras med kärlek och konsekvens.
  • Var väl insatt i rasens egenskaper.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Den är en storväxt hund med ett gigantiskt och stolt utseende. Mankhöjd för hanar är 65–75 cm och tikar 60–70 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 40 kg. Den har kraftig benstomme och är trots sin storlek vig. Färgen är enfärgad eller brindle (tigrerad). Vita tecken förekommer.

Skötsel

Den har en lättskött och kort päls som badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Fila brasileiro är en utmärkt vakt- och egendomsväktare och är i regel trogen mot sin familj. Ett särdrag hos rasen är dess misstänksamhet mot främlingar. Rasen ska vara en lugn hund med ett mycket stort självförtroende. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

I nuläget finns inga kända sjukdomar som är vanligt förekommande i rasen. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Fila brasileiro härstammar från de hundar spanjorer och portugiser tog med sig till Brasilien på 1500-talet.Troligtvis ligger mastiff, blodhund och portugisiska boskapshundar bakom rasen. Den officiella rasstandarden upprättades 1946. I sitt hemland används rasen som vakt- och boskapshund, men också till storviltsjakt. ”Trofast som en fila” är ett brasilianskt talesätt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15