Finsk spets

Livlig, energisk och krävande specialist för fågeljakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Finland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Finsk spets är en jakthund för jakt på främst skogsfågel men även till en viss grad på mindre rovdjur, sjöfågel och älg. Hunden söker självständigt upp viltet men samarbetar med jägaren och markerar med att skälla. 

Om du funderar på finsk spets:

  • Rasen är mycket livlig och temperamentsfull.
  • En finsk spets är en tålig och stark jakthund. 
  • Den behöver mycket både fysisk och psykisk stimulans för att må bra.
  • En finsk spets har lätt till att skälla.
  • Vid avel används endast jaktprovsmeriterade föräldrardjur för bibehålla jaktlusten. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 47 cm och tikar ca 42 cm. Vikt för hanar är ca 12–13 kg och tikar ca 7–10 kg. Färgen är röd.

Skötsel

Pälsen är dubbel med hårda täckhår och mjuk underull. Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är mycket livlig, modig och temperamentsfull. Den behöver mycket både fysisk och psykisk stimulans för att må bra. En finsk spets är trädskällare (ska söka, hitta och skälla på fåglar som gömmer sig i träd) och har därför lätt till att skälla även i andra sammanhang. Denna egenskap kan alltså  bli ett problem i hemmet om man inte tränar hunden att inte skälla i tid och otid. Rasen kan vara något reserverad mot främlingar men får aldrig vara aggressiv.

Hälsa

Rasen anses generellt vara frisk. Epilepsi, patella luxation (lösa knäleder) och avsaknad av tänder, främst premolarer, förekommer i rasen. Rasklubben jobbar aktivt för att förebygga detta.

Historik

Rasens förhistoria är okänd men hundar som i typ liknar finsk spets har använts för jakt på allt slags vilt sedan flera hundra år tillbaka. När rasen började formas i slutet av 1800-talet var målet att avla fram en jakthund som var bra att skälla på i trädsittande fåglar, men som också skulle vara vacker.

När registreringen av hundrasens stambok började på 1890-talet, var det framförallt av hundar som fanns i Finlands östra och norra delar. Dessa liknade varandra i typ och användes på samma sätt som jakthundar. Finsk spets utsågs till Finlands nationalras år 1979.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12