Header
SKK hem

Flatcoated retriever

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Flatcoated retriever kommer ursprungligen från England, där den har använts som fågelapportör under mycket lång tid. Rasen kom till Sverige på 60-talet och har blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.

Användningsområde

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är så kallad dual purpose och den meriteras både på jaktprov och på utställning. Rasen är aktiv och behöver såväl mental som fysiskt träning och de flesta rasrepresentanter tränar gärna apportering med liv och lust. Den är väldigt mångsidig och kan i stort sett tävla och träna inom de allra flesta hundsportsgrenarna då den är alert och lyhörd samt finner ett stort nöje i att samarbeta med sin ägare.

Hälsa

Rasen är en skelettmässigt sett relativt frisk hund, men man bör dock vara uppmärksam på föräldradjurens höft- och armbågsstatus (HD och ED). Det förekommer en del cancer och tumörer inom rasen som i vissa fall är elakartade. Ögonsjukdomar som leder till blindhet har på nytt dykt upp och dessa djur ska därför inte användas i avel. Detta gäller inte diagnosen Y-sömskatarakt. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

Egenskaper / Mentalitet

Flatcoated retriever är en livlig och godmodig hund. Den är arbetsglad och lättdresserad samtidigt som den är ivrig och framåt. Den får aldrig visa rädsla eller aggressivitet. Rasen är mycket social och lämpar sig inte för att lämnas ensam för ofta och för länge.

Storlek och utseende

Den är en vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck och som ger intryck av styrka utan att vara klumpig och av spänst utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och tikar ca 56-59 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition. Endast den svarta och bruna färgen är godkänd. Gul förekommer men är då diskvalificerande på utställning.

Pälsvård

Den har en lättskött päls som kräver en del borstning och trimning.

Övrigt

Det är viktigt att vara medveten om att rasen kräver mental stimulans, inte enbart motion för att bli en lugn och harmonisk hund hemma. Får den inte mental och fysisk stimulans hittar den gärna på egna aktiviteter och hyss för att bli av med energi. Rasen hänger gärna med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, alltid med en positiv inställning och med en glatt viftande svans.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Flatcoated retriever

Mer information