Flatcoated retriever

Social apportör med intensivt viftande svans

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning. En flatcoated retriever är en aktiv hund och behöver såväl mental som fysisk träning. Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.

Om du funderar på flatcoated retriever:

 • Rasen är en arbetande hund, som behöver aktiveras både mentalt och fysiskt.
 • Rasen är mycket matglad och kan därför lätt lägga på sig i vikt.
 • Det är en apporterande jakthund som passar till de flesta hundsporter.
 • Den älskar människor och är mycket social.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Flatcoated Retrieverklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Flatcoated retriever är en vaken, aktiv, medelstor hund. Den ska vara stark utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och för tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och för tikar 25–32 kg. Endast svart eller brun pälsfärg är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande på utställning.

Skötsel

Pälsen är lättskött men kräver en del borstning och trimning.

Egenskaper och mentalitet

Flatcoated retriever är en trygg, social och lekfull hund. Den har en positiv och vänlig attityd samt ofta en intensivt viftande svans. Det vakna och lyhörda temperamentet gör den lämpligt att fullgöra sina arbetsuppgifter som apporterande fågelhund.

Får rasen mental och fysisk stimulans blir den lugn och harmonisk hemma. Den både kan och vill följa med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, alltid med en positiv inställning samt en glatt viftande svans. 

Hälsa

Flatcoated retriever har en relativt låg frekvens av led-dysplasi (höfter och armbågar) men det finns en överrepresentation av olika former av tumörer. Läs mer om rasens hälsa på rasklubbens webbplats.

Historik

Flatcoated retriever kommer ursprungligen från England där den har använts som fågel- och småviltsapportör under lång tid. Rasen kom till Sverige på 1960-talet och har sen dess blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15