Foxhound

Energisk, krävande med mycket stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen används som så kallad packhound (jakt i flock), vilket är ett traditionellt sätt att jaga till häst, i sitt hemland England. Denna typ av jakt är inte tillåten i Sverige. 

Om du funderar på foxhound:

  • Används traditionellt till jakt i flock (inte tillåtet i Sverige).
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för både hanar och tikar är ca 58-64 cm. Rasen är för det mesta trefärgad med vita tecken, men alla erkända houndfärger och tecken är tillåtna.

Skötsel

Pälsen är kort, tät och vädertålig och är därför lättskött. Rasen fäller normalt två gånger per år. Den badas vid behov

Egenskaper och mentalitet

Rasen kännetecknas av styrka, uthållighet och en naturlig jaktförmåga. Den är vänlig och aldrig aggressiv.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Foxhound (rävhund) har avlats noggrant genom utvalda linjer i över tvåhundra år. Genom de stamböcker som publicerats av Masters of Foxhounds Association of England sedan före år 1800 kan varje ägare av en foxhound enkelt spåra sin hunds ursprung. Aveln av rasen i England har alltid kontrollerats och mycket noggranna register är förda över avelsarbetet. Engelska Kennelklubben publicerade 1994 en interrimstandard för rasen och den erkändes internationellt 1964. Det har funnits över 250 pack (1 pack = ca 50 individer) med foxhound i England. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12