Header
SKK hem

Golden retriever

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Golden retriever kommer från gränstrakterna mellan England och Skottland och dess ursprung kan dateras till senare delen av 1800-talet. Rasen har tillkommit genom linjeavel på gula retriever och tweed-water spaniel. Aveln har syftat till att skapa en ras med utpräglad apporterings- och arbetslust, lyhördhet och intelligens samt följsamhet och vänlighet.

Användningsområde

Golden retriever är en flexibel hund, som är anpassningsbar i ett modernt samhälle. Den lämpar sig väl för apportering, viltspår, lydnadsdressyr och bruksarbete förutom att också vara en utmärkt sällskapshund i den aktiva familjen.

Hälsa

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år, enligt statistik. Visserligen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen, men de flesta med låg frekvens.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är följsam och intelligent, med en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Den ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende.

Storlek och utseende

Golden retriever ska vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

Pälsvård

Pälsen ska vara slät eller vågig med riklig päls på bland annat halsen, svansen och baksidan av låren och med tät, vattenavvisande underull. Golden retrievern har en relativt lättskött päls.

Övrigt

För att hitta den lämpligaste hunden för dig är det viktigt att först tänka igenom vad du vill ha din hund till. Olika uppfödare har olika specialiserade avelsmål, som kan stämma olika bra in på de förväntningar som du har på din hund. En indikation på vad man kan förvänta sig av hunden är vilka meriter (till exempel resultat från jaktprov eller utställning) dess föräldrar har. När du hittat rätt uppfödare gäller det att du försöker vara så ärlig och uppriktig om vem du är, så att uppfödaren kan hjälpa dig i ditt val av valp.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Golden retriever

Mer information