Header
SKK hem

Golden retriever

Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Golden retrievern härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland där den avlades fram under senare delen av 1800-talet. Jägarna behövde en apportör som kunde söka rätt på fågel och småvilt som fälldes under jakterna. Hunden skulle kunna växla mellan aktivitet och passivitet, och arbeta obehindrat både på land och i vatten. Dessutom behövde den kunna samarbeta väl med sin förare och arbeta ihop med andra hundar.

Användningsområde

Golden retrieverns ursprung som apporterande fågelhund gör den till en arbetade ras. Idag är den en allroundhund som lämpar sig väl både som jakthund eller sällskapshund i ett aktivt hem. De goda egenskaper som karaktäriserar golden retrievern som jakthund har även gjort den uppskattad i många andra sammanhang, till exempel som brukshund eller familjehund. Den ska vara samarbetsvillig, lyhörd, intelligent och vänlig, men med utpräglad apporterings- och arbetslust.

Hälsa

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år, enligt statistik. Visserligen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen, men de flesta med låg frekvens.

Egenskaper / Mentalitet

En typisk golden retriever är följsam, utåtriktad och intelligent, med en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Den ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende. En golden mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt. Det är en social hund som gärna vill spendera tid med sin familj. I egenskap av apportör är att få bära föremål förenat med lycka för de allra flesta golden. De har dessutom ofta en stor passion för vatten – både rent och smutsigt!

Storlek och utseende

Golden retriever ska vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

Pälsvård

Pälsen ska vara slät eller vågig med riklig päls på bland annat halsen, svansen och baksidan av låren och med tät, vattenavvisande underull. Golden retrievern har en relativt lättskött päls.

Övrigt

För att hitta den lämpligaste hunden för dig är det viktigt att först tänka igenom vad du vill ha din hund till. Olika uppfödare har olika specialiserade avelsmål, som kan stämma olika bra in på de förväntningar som du har på din hund. En indikation på vad man kan förvänta sig av hunden är vilka meriter (till exempel resultat från jaktprov eller utställning) dess föräldrar har. När du hittat rätt uppfödare gäller det att du försöker vara så ärlig och uppriktig om vem du är, så att uppfödaren kan hjälpa dig i ditt val av valp.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Golden retriever

Mer information