Gonczy polski

Stabil jakthund med vaktegenskaper

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Jakthund för jakt på vildsvin och hjort. Rasen används ibland även till jakt på räv och hare i bergen i södra Polen. 

Om du funderar på gonczy polski:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Ha roligt med din hund! Ni kan till exempel gå en kurs, tävla eller delta på hundutställning.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är medelstor, kompakt byggd och ska vara smidig för att kunna stå emot svåra arbetsvillkor i bergstrakter. Mankhöjd för hanar är 55-59 cm och för tikar 50-55 cm. Färgen är svart eller brun med tanteckning. Rasen förekommer även som enfärgat röd och kan då ha något svärtade hårspetsar.

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött. Den är hård på kroppen och ligger tätt an intill huden. Underullen, som är riklig på vintern, fälls sommartid.

Egenskaper och mentalitet

Gonczy polski har en stabil mentalitet och är vänlig. Rasen är mycket modig och kan även uppvisa oförskräckthet. Den är lättlärd och inte aggressiv, men förhåller sig avvaktande mot främmande. Utöver att vara jakthund anses den även vara en bra vakthund. Under jakten ger den skall med en karakteristisk melodi i olika tonlägen, högre för tikar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Redan på 1200-talet finns jakt på storvilt med stövare beskrivet i polsk litteratur. Hundarna var värdefulla som hjälpmedel till jägarna i de djupa skogarna. På 1600-talet fanns minst två typer av polska stövare; en tyngre variant, den polska bracken och en lättare, den polska stövaren. Den berömde polske kynologen Jozef Pawuslewicz, som jagade i Podkarpacie-området, var engagerad i utvecklingen av rasen och skrev den första rasstandarden. Tack vare honom, blev de första hundarna officiellt registrerade i den polska kennelklubben. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15