Gotlandsstövare

Mycket ovanlig, och duktig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Gotlandsstövaren är en drivande jakthund för jakt på hare och räv. Rasen fungerar även som sällskapshund förutsatt att man tar hänsyn till dess starka jaktlust och stora rörelsebehov.

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på gotlandsstövare:

 • Rasen har en stark jaktlust och är avsedda för jakt i skog och mark.
 • Den kräver mycket motion, träning och stimulans.
 • Rasen lämpar sig inte till enbart sällskapshund.
 • Gotlandsstövare har en hög levnadsålder.
 • Genom att välja gotlandsstövare gör du en kulturgärning och bidrar till att denna svenska hundras bevaras.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Stövarklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Gotlandsstövareföreningen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Gotlandsstövaren har kort, gulbrun päls med vita tecken på huvud, hals, bringa, ben och svans. Mankhöjd hos hanar är 48–56 cm och hos tikar 44–52 cm. Vikt för hanar är 16–23 kg och för tikar 15–20 kg. På grund av att rasen inte avlats efter enhetligt utseende finns ganska stor variation.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Gotlandsstövare har en stark jaktlust och är byggd för att jaga under långa pass i skog och mark. Rasen är normalt mjuk och vänlig och kan koppla av när det inte är jakt. Den kräver mycket motion och stimulans för att må bra.

Hälsa

Gotlandsstövare är en frisk hundras utan speciella hälsobesvär. Hundar av rasen kan uppnå en så hög ålder som 14–17 år.

Historik

Gotlandsstövaren är en svensk hundras som funnits huvudsakligen på Gotland sedan mycket länge men först på senare tid blivit erkänd som ras. Numera finns den spridd även i övriga Sverige, huvudsakligen i de södra delarna. Rasen har avlats för funktion (jakt) och inte efter ett standardiserat utseende. Rasen är mycket ovanlig och det föds bara ett fåtal kullar per år. Gotlandsstövare är en del av det svenska kulturarvet och rasklubben arbetar aktivt för att bevara rasen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15