Grand basset griffon vendéen

Uthållig, envis med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen är perfekt lämpad för jakt på begränsade områden. Den är snabbast av alla bassetraser, uthållig, modig och något envis. Rasen bör fostras med fast hand redan i unga år. Den är lättlärd och inte långsint. Rasen passar inte som enbart sällskapshund. Se även den närstående rasen petit bassen griffon vendeen.

Om du funderar på grand basset griffon vendéen:

  • Det är en jakthund som liksom alla jakthundar mår bäst när den får jaga.
  • Det är alltid bra att få träffa valpens föräldrar.
  • Pälsen behöver kammas igenom då och då samt trimmas ordentligt ca 2 gånger per år.
  • Rasen är snabb, har stor jaktlust och ett bra skall. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Bassetklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 40–44 cm och för tikar 39–43 cm. Pälsen är sträv och inte alltför lång eller åtliggande. Färgen är fawn, viltfärgad, vit och svart, vit och fawn, vit med viltfärgade fläckar, trefärgad eller svart med tanteckning.

Skötsel

Pälsen behöver kammas igenom då och då samt trimmas ordentligt ca två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är snabb, har stor jaktlust och ett bra skall. Den är modig. Hunden har en passande pälskvalité som skyddar mot skador vid jakt i snårig terräng. Rasen är något envis och självständig men klok och dresserbar.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Historik

Grand basset griffon vendéen härstammar som alla bassetraser från en större hund, i detta fall grand griffon. De första urvalen gjordes i slutet på 1800-talet då man försökte få fram individer med raka ben. Fransmannen Paul Dezamy anses vara den som fastställt typen. I dag kan rasen användas för jakt på alla pälsvillebråd, allt från kanin till vildsvin.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15