Grand griffon vendéen

Krävande, mångsidig med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Drivande jakthund. Rasen används i sitt hemland vid parforcejakt (jakt till häst, inte tillåtet i Sverige) på storvilt, såsom hjort, rådjur, vildsvin eller räv, i allmänhet i flock eller ensam som spårhund. 

Om du funderar på grand griffon vendéen:

  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Rasklubben för övriga vildsvinshundar Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är välproportionerligt byggd och robust, utan att vara tung. Mankhöjd för hanar är 62-68 cm och för tikar 60-65 cm. Många färgvarianter finns; svart med vita tecken eller tanteckning, röd med vita fläckar eller svart mantel och vita tecken (trefärgad), röd- eller sandfärgad med skuggningar eller traditionellt viltfärgad.

Skötsel

Pälsen är lättskött, men fäller underullen under sommaren. Den är lång utan överdrifter, ibland buskig och sträv (grov och hård). Underullen är tät.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett gott luktsinne och ett vackert skall. Den spårar outtröttligt utan att backa för taggig undervegetation och kräver vidsträckta marker. Temperamentet är fogligt, men är egensinnigt och intensivt och behöver då en fast hand.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Flera varianter av hundar från Vendée i Frankrike utgör basen för rasen grand griffon vendéen. Från början, tidigt 1500-tal, var rasens föregångare korthåriga. Utvecklingen har strävat mot att få fram en tålig, ihärdig jakthund på storvilt. Rasen är relativt ovanlig i Sverige. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15