Greyhound

Vänlig, envis, stor och specialist på kapplöpning.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund, kapplöpningshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Greyhound  är i dag delad i två typer; standard (utställning) och kapplöpning (på rundbana). Båda sorterna används som sällskaps- och familjehund och till hundsporten lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Sporten tar tillvara de egenskaper som var rasens ursprungliga användningsområde; hetsjakt med synen. Det finns också individer som tävlar i lydnad, viltspår, nosework och agility.

Om du funderar på en greyhound: 

 • Rasen har en mycket stark jaktinstinkt och snabbhet. 
 • Den trivs att få vara med i familjens gemenskapen, dess flock. 
 • En greyhound behöver få vara lös och springa av sig ibland. Leta gärna upp ett stort inhängnat område där du kan släppa den. 
 • Fundera på vilken inriktning av rasen du är intresserad  - standard eller kapplöpning.
 • "Kapplöpningstyp" betyder att hunden är avlad på hundar från kapplöpningslinjer, inte nödvändigstvis att hunden aktivt tävlar eller ens har tävlat i sporten rundbanekapplöpning.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Vinthundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Greyhoundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Storleken och utseendet varierar mellan de två olika typerna. Standardvarianten är betydligt större och tyngre, med djupare bröstkorg. Den har bakåtliggande öron och hålls ofta i mindre hård muskelkondition. Mankhöjd för hanar är 71-76 cm och för tikar 68-71 cm. Vikten för hanar är 30-50 kg och tikar 28-42 kg. Kapplöpningsvarianten är betydligt lägre och mycket lättare byggd, vanligtvis väger den 10-15 kg mindre.

Standardvarianten avlas vanligtvis utifrån exteriörbeskrivningen i rasstandarden medan kapplöpningsvarianten avlas mer efter resultat på kapplöpningsbanan.

Skötsel

Rasens korta, tättliggande, silkesmjuka päls är extremt lättskött. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

En greyhound är godmodig, tålig men envis. Det går ofta bra att träna en godisälskande individ i olika hundsporter men rasen är påhittig och gör helst saker som den själv vill. Rasen är mycket trogen sin ägare och flocken/familjen är viktig för den. Den trivs ofta mycket bra tillsammans med barn och är själv barnslig och mognar relativt långsamt. Rasen uppskattar ofta sällskap av andra vinthundar.

Hälsa

Rasen är relativt frisk. I liten omfattning förekommer magomvridning, olika sorters hjärtfel och epilepsi. De två olika typerna av rasen har inte nödvändigtvis samma sjukdomar. Hos kapplöpningsvarianten är de vanligaste skadorna sårskador och avslitna klor, på grund av farten (upp emot 60–70 km/tim).  Det förekommer även vissa ögonsjukdomar som vanligtvis inte förekommer på standardvarianten.

Historik

Greyhound är en urgammal hundtyp med en bakgrund i Orienten. Den kom troligen till England med romarna runt tiden för Kristi födelse och har i stort förblivit densamma i typ sedan dess. Den användes som hetsjakthund, vilket innebar att den jagade mindre byten med hjälp av synen, dödade själv sitt byte och apporterade ofta också tillbaka det. När hetsjakt inte längre användes hölls i stället coursingtävlingar, där två hundar släpptes efter ett villebråd som kommit inom synhåll (oftast hare). Inte förrän 1926 introducerades hundkapplöpning på rundbana efter mekanisk hare. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15