Griffon belge

Nyfiken och livlig dvärghund med stor personlighet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Belgien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

Griffon belge är en utpräglad sällskapshund.

Om du funderar på griffon belge:

 • Rasen är tålig och robust för sin storlek, men bör inte utsättas för större påfrestningar än en liten hund kan orka med.
 • Träna valpen att bli ompysslad, så trimning av pälsen blir en positiv aktivitet.
 • Den kan vara långlivad.
 • Griffon belge kan paras med rasvarianterna griffon bruxellois och petit brabancon.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Griffonsektionen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en kort, kraftig, liten hund. Vikt mellan 3,5 och 6 kg. Svansen är högt buren. Rasen har en kort, bred nos, och med underbett. Denna rasvariant är strävhårig och förekommer i två färger; svart och black and tan, men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet. Griffon belge kan paras med rasvarianterna griffon bruxellois och petit brabancon.

Skötsel

Rasen är strävhårig och raggig och ska trimmas 2–4 gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Griffon belge är en tillgiven och vänlig hund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En intelligent och rolig hund med stor personlighet. Lätt att lära med mjuka och för hunden lustfyllda metoder.

Hälsa

Rasklubben rekommenderar knäleds- och ögonundersökning av avelsdjuren. Den korta skallen och nosen ökar risken för skador på ögonen och andningsbesvär. Syringomyeli är en neurologisk sjukdom som finns i rasen och den kan bland annat orsaka svår smärta. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande huvudets form och andning.

Historik

Griffon belge är en belgisk dvärghundsras, ursprungligen en liten stall- och råtthund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12