Griffon d'arret à poil dur/korthals

Krävande, mångsidig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är framför allt en stående fågelhund, även i snårig terräng. Den anpassar söket efter terrängen för att hålla kontakt med föraren. Rasen är en utmärkt apportör såväl på land som i vatten. Den kan användas till eftersök på allt klövvilt. Den ska ha modet att kunna finna och hålla efter mindre skadedjur. Rasen är inte lämplig som stötande hund eller kortdrivare på klövvilt, såsom jakten bedrivs i Sverige.

Om du funderar på griffon d'arret à poil dur/korthals:

  • Rasen är en jakthund som behöver få jaga/tränas för att få mental stimulans och bli en harmonisk hund som är lugn inne.
  • Den behöver en fast hand och tydliga regler redan från valpstadiet för att tygla jaktlusten.
  • Rasen är förarmässigt mjuk och bör tränas med mjuka metoder.
  • Ägaren ska vara intresserad av jakt och i först hand fågeljakt och gärna jaga redan innan valpen kommer i huset.
  • Som förstagångshundägare bör man tänka sig för en extra gång och se till att man har tillgång till bra tränare.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Ordet griffon anger en raggig hund och detta är utmärkande för rasen. Pälsen känns mer hård än sträv. Den har hårda täckhår, vilka kan vara kortare eller längre, och en tät underull. Pälsen står emot väta och taggar mycket bra. Hunden ska alltid ha välutvecklat skägg och ögonbryn. Pälsen bör aldrig vara mjuk och inte heller för riklig på kroppen. Färgen ska helst vara stålgrå med bruna fläckar eller enfärgat brun. Ofta är rasen brun med vita stickelhår eller brunskimmel. Mankhöjd för hanar är 55–60 cm och för tikar 50–55 cm.

Skötsel

Pälsen borstas igenom varje vecka, då framför allt skägg och ögonbryn reds ut. Vid jakt i ogräsrika marker kan man behöva kamma ur frön ur ögonbrynen. Hunden kan vid behov trimmas en till två gånger per år. Då trimmas framförallt skallen och halsen, och lösa täckhår på kroppen tas bort. Täckhåren ska inte trimmas bort, då får man en mjuk päls som inte står emot emot väder och terräng som den utvuxna pälsen. Bästa pälsvården och trimningen fås genom jakt i snårig terräng. Rasen trimmas inte före utställning.

Egenskaper och mentalitet

Den som skaffar denna ras skaffar sig en utpräglad jakthund. Ägaren bör ha ett stort jaktintresse inriktat på fågeljakt och eventuellt eftersök. På jakt arbetar rasen outtröttligt timme efter timme. Den är lättlärd med en medfödd vilja att vara till lags. Rasen passar inte som ren sällskapshund.

Hälsa

Rasen kan betecknas som en mycket sund ras. Den är framtagen ur en mycket liten grupp hundar, där man varit noga med att slå ut alla individer som visat tecken på sjukdom eller inte klarat de för aveln föreskrivna jaktproven. På 1970-talet fanns problem med höftledsdysplasi (HD), men samtliga europeiska klubbar gick ihop och förbjöd avel på belastade djur. Aveln har alltid präglats av att kvalitet är viktigare än kvantitet.

Historik

Raggiga jakthundar är kända sedan antiken. Under 1800-talets senare hälft tog några jägare och kynologer, med holländaren Korthals i spetsen, sig an att ta fram en enhetlig ras ur dessa hundar. De önskade få fram en stående fågelhund med utmärkta ståndegenskaper och förmåga att apportera på land och i vatten. Hunden skulle också kunna användas till eftersök på klövvilt och för att hålla efter mindre skadedjur. 1887 registrerades rasen i Frankrike, sedan dess har rasstandarden aldrig ändrats.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15