Haldenstövare

Ovanlig och med stark drift att jaga

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Haldenstövare är en skalldrivande jakthund, vilken används vid jakt på hare och räv. Den jagar som ensamhund och ska vara rådjursren (inte driva efter rådjur).

Om du funderar på haldenstövare:

  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Haldenstövare är en rektangulärt byggd hund. Den ska föra sig stolt och vara kraftig men inte tung. Mankhöjd för hanar är 52-60 cm och för tikar 50-58 cm. Grundfärgen är vit med svarta fläckar och tanfärgade tecken.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött. Täckhåret är grovt, tätt och rakt. Underullen är tät.

Egenskaper och mentalitet

God mental status och starka nerver är rasens kännetecken.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Som framgår av namnet har rasen sitt ursprung i den norska staden Halden. En blandning av foxhound, harrier och beagle samt lokala stövare blev till en klart framträdande ras redan i slutet av 1800-talet. Den smala avelsbasen, en valpsjukeepidemi och andra världskriget nästan utrotade rasen, men den räddades av några entusiaster. Haldenstövare erkändes officiellt 1952 i hemlandet och den första individen registrerades i Sverige 1983. Rasen är relativt ovanlig både i sitt hemland och i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15