Hrvatski ovcar

Livlig, alert, vaksam och vill träna mycket

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Kroatien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Hrvatski ovcars instinkter for vallning och vakt av boskap är starkt utvecklade. Rasen används också som vakthund. Rasen vill leva ett aktivt liv och är en mångsidig hundras som vill träna och bli aktiverad. 

Om du funderar på hrvatski ovcar:

  • Rasen trivs bäst med en aktiv och intitiativrik ägare.
  • Den behöver dagligen såväl fysisk och mental aktivering.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar och tikar är 40-50 cm. Färgen är enfärgat svart. Enstaka vita strån på hals och bröst accepteras. De kan födas med stubbsvans.

Skötsel

Den har en lättskött vågig päls, cirka 7-14 cm lång på ryggen, med tät underull. Karaktäristiskt för rasen är att den har relativt kort hår på huvud och ben. Borstas och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara livlig och uppmärksam. Det finns en del vaktinstinkter kvar som man bör vara medveten om vid köp av en hrvatski ovcar. De är lättlärda men också självständiga och tar gärna egna initiativ.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket litet och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Historiskt finns inte mycket nedtecknat om rasen. Hrvatski ovcar betyder kroatisk herdehund. Rasen finns mest i områden vid den ungerska gränsen och har liknande utseende samt användingsområden som den ungerska rasen mudi.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12