Hygenstövare

Energisk, vänlig med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Hygenstövare är en skalldrivande jakthund, vilken används vid jakt på räv och hare. Den jagar som ensamhund och ska vara rådjursren (inte driva efter rådjur).

Om du funderar på hygenstövare:

  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Hygenstövare är en medelstor, kraftig och kompakt, rektangulärt byggd hund. Mankhöjd för hanar är 50-58 cm och för tikar 47-55 cm. Färgen är rödbrun eller gulröd, svart och rödbrun med vita tecken, vit med rödbruna eller gulröda fläckar eller svart med tanteckning.

Skötsel

Pälsen är rak, kort, tät och glansig vilket gör den lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har goda jaktegenskaper och vanligtvis vänligt temperament, men vissa linjer har drabbats av en del aggressiva hundar. Den fungerar väl som familjehund och är lättdresserad.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen, vilken har Norge som sitt ursprungsland, har fått sitt namn efter Hans Fredrik Hygen. Från 1830 bedrev han avel med lokala stövare. Hans söner tog senare över avelsarbetet och en av sönerna deltog aktivt i bildandet av Specialklubb for Norske Hare- og Revehunde 1902. Samtidigt skrevs separata rasstandarder för raserna hygenstövare och dunkerstövare. Finsk stövare och hamiltonstövare har också avlats in för att bredda den smala avelsbasen. Rasen är ovanlig både i sitt hemland och i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15