Istarski kratkodlaki gonic

Lojal, mycket energisk med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Kroatien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen används som drivande jakthund på framför allt hare och räv. Den fungerar också väl som eftersökshund.

Om du funderar på istarski kradkodlaki gonic:

  • Rasen är en jakthund specialiserad på hare och räv.
  • Få individer föds. Var beredd på att få vänta på valp.
  • Rasen är vänlig, samarbetsvillig, lugn och mycket fäst vid sin ägare.
  • Under jakten är den livlig och mycket intensiv och driver med ett ihållande, skarpt och klangfullt skall.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar och tikar är 44–56 cm. Vikt för hanar är ca 18 kg, tikar något mindre. Pälsen är kort, fin och tät. Färgen är helvit eller vit med få fläckar i orange.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är vänlig, samarbetsvillig, lugn och mycket fäst vid sin ägare. Under jakten är den livlig och mycket intensiv och driver med ett ihållande, skarpt och klangfullt skall. Rasen är en utpräglad jakthund. Om den får tillfälle att jaga fungerar den bra som familjehund.

Hälsa

Mycket få individer föds i Sverige. Det finns inga kända rasbundna sjukdomar.

Historik

Ursprungsland är Kroatien och rasen anses vara mycket gammal. Fresker, målningar och historiska berättelser vittnar om rasens ålder. Tack vare sina utmärka jaktegenskaper exporterades den från Istrien till grannregionerna. År 1924 stambokfördes de första exemplaren. Rasen erkändes internationellt 1949. I dag förekommer rasen i stort antal i Istrien och angränsande regioner där jägare fortfarande uppskattar den för dess framstående jaktegenskaper.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15