Italiensk vinthund

Pigg, orädd liten kvick hund som älskar närhet.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Italiensk vinthund är i huvudsak en populär sällskaps- och familjehund. Det finns representanter av rasen i många olika tävlingsgrenar såsom utställning, lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad. I flera länder används rasen som kapplöpningshund, men inte här i Sverige.

Om du funderar på en italiensk vinthund: 

  • Den är en livlig, glad och positiv liten hund, som är en utmärkt sällskapshund.
  • En italiensk vinthund vill ofta vara i centrum för sin ägares uppmärksamhet. 
  • Pälsen är mycket lättskött, badas vid behov och fäller väldigt lite.
  • Den italienska vinthunden är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Italiensk vinthund är en kurvig liten vinthund med lång, vacker hals och högt buret huvud. Den är högbent och kvadratisk i kroppen. Rasen är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar.  Mankhöjd är 32–38 cm. Maxvikt 5 kg. Ryggen är lätt välvd med ett sluttande kors. Bakbenen är väl vinklade och får gärna visa de rastypiska S-kurvorna. Karaktäristiskt för rasen är dess dansande rörelser.

Den tunna huden är täckt med kort, fin päls. Enligt rasstandarden är tillåtna färger enfärgat svart, skiffergrått och isabella i alla nyanser. Vita tecken får endast förekomma på tassar och bringa.

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött och behöver bara badas vid behov. Rasen fäller väldigt lite hår. 

Egenskaper och mentalitet

Den italienska vinthunden är en livlig, glad och positiv liten hund, som i dag främst utmärker sig som sällskapshund. Då hunden är ytterst finlemmad kan man lätt tro att rasen är bräcklig och lättskrämd, vilket är helt missvisande. Den är i grunden en mycket sund hundras. Det enda man egentligen måste skydda den emot är just dess eget mod och livlighet, framför allt hos små valpar. Då kan man behöva passa särskilt så att den lilla valpen inte kasta sig oförskräckt utför soffor och andra höga höjder.

Hälsa

Rasen är relativt frisk och sund.

Historik

Troligtvis härstammar denna eleganta hund från de egyptiska vinthundarna. Från vår tideräknings början har dvärgvinthundar avbildats på konstföremål och målningar i poser som klart förknippas med rasen; hundar med bakbenen indragna under kroppen, liggande hundar med de smala, finlemmade frambenen korslagda framför sig eller där ena frambenet är uppdraget. Italiensk vinthund har tidigare använts till jakt på småvilt, och är utformad på kontinenten, främst i Italien, Tyskland och Österrike.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12