Jakutskaja lajka

Arbetande slädhund med stark jaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Slädhund, jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Jakutskaja lajka används som slädhund och till jakt. Rasen trivs bäst när den regelbundet får arbeta, och då helst som slädhund. Stark jaktinstinkt gör att hunden inte ska vara lös i naturen annat än vid jakt. Det är en ras som kräver en aktiv och kunnig ägare. 

Rasen är godkänd av den internationella kennelorganisatione FCI, men får inte tävla om cacib på utsätllning. 

Om du funderar på jakutskaja lajka: 

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Den stark jaktinstinkten ställer krav på att ägaren tänker på det och inte släpper lös hunden utan uppsikt och säker omgivning.
  • Rasen har ett mycket stort motions- och arbetsbehov, och trivs särskilt bra inom draghundsporten. 
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ger ett starkt och kompakt intryck. Mankhöjd för hanar 55-59 cm och tikar 53-57 cm. Pälsen är tjock, halvlång med kraftig underull som är väl anpassad för de hårda krav en arktisk miljö kräver. Färgen är mestadels vit med fläckar i olika färger.

Skötsel

Hunden fäller sin päls vår och höst, och behöver då borstas. Däremellan är pälsvården obetydlig.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är modig, livlig, vänlig och kräver mycket fysisk aktivering för att må bra.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd

Historik

Jakutskaja lajka är en hundras från Sibirien, Ryssland. Det är troligen en mycket gammal hundtyp och finns dokumenterad i litteratur från 1600-talet och som egen hundras beskriven redan 1843. Rasen blev godkänd av ryska kennelklubben 2005. Första individen registrerades i Sverige 2019.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15