Jämthund

Svensk, uthållig och modig jaktkamrat som gärna ställer älg

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Jämthund är en jakthund för i första hand älgjägare och lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Den är en av Sveriges nationalraser. 

Om du funderar på jämthund:

 • Det är en utpräglad jakthund och trivs inte enbart som sällskapshund.
 • Rasen är stabil, har stor jaktlust och stort mod. 
 • Jämthund är en aktiv och fysiskt uthållig hund som kräver att ägaren ger hunden möjlighet att få utlopp för detta.
 • Kontrollera föräldradjurens hälsostatus vid köpa av valp. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Älghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Jämthundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Jämthunden är en stor rektangulär spetshund. Mankhöjden för hanar är 57–65 cm och tikar 52–60 cm. Färgen är mörkare eller ljusare grå.

Skötsel

Pälsen är dubbel med tåliga täckhår och mjuk underull. Pälsen är lättskött och badas vid behov. Då pälsen fälls är det bra att borsta igenom några gånger. 

Egenskaper och mentalitet

Jämthund har stabilt temperament med stort mod och stark jaktlust. Rasen användningsområde som jakthund ställer även stora krav på styrka och uthållighet.

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men epilepsi och höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Jämthunden godkändes som officiell hundras 1946. Trots att det inte var så länge sedan jämthundsrasen lika gammal som jägarfolkens kolonisation av Norrland. Rasen tillhör det nordliga barrskogsbältets storvuxna jaktspetsar.

Att det dröjde så länge innan jämthunden fick en egen rasstandard berodde på att gråhund och jämthund länge bedömdes som samma ras. Jämthundens helt dominerande användningsområde är älgjakt, även om den – särskilt förr – också användes vid jakt på björn och lo, liksom skogsfågel. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15