Kai

Krävande jakt- och vakthund med tigrerad pälsfärg

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Kai används främst till jakt på vildsvin och hjort, men fungerar även väl som sällskapshund hos en kunnig ägare. 

Om du funderar på kai:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Stark jaktinstinkt gör att kai är svåra att ha lösa i naturen.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Kai är medelstor, välbalanserad och robust byggd hund med välutvecklad muskulatur. Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar ca 48 cm. Färgen är svartbrindle, rödbrindle och brindle (sk tidgrerad färg). Valpar kan födas enfärgade och utvecklas till brindle med tiden.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Täckhåren är hårda och underullen mjuk och tät. Då pälsen fälls behöver den borstas igenom då och då. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig och mycket alert. En kai har stor jaktlust vilket ställer krav på att ägaren inte släpper lös hunden utan uppsikt.  

Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen har sitt ursprung i medelstora hundar från antikens Japan. Den etablerades som ras i Kai-distriktet (Yamanashi-prefekturen), vilken är omgivet av berg. Ett annat namn för rasen är ”kai toraken”. Ett utmärkande drag för rasen är pälsens brindleteckning (tigrering). Rasen utnämndes 1934 till ”nationalsymbol” i hemlandet Japan.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15