Karelsk björnhund

Modig, energisk med stark jaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Finland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Karelsk björnhund är en ställande jakthund med stor jaktlust. Den är främst avsedd för jakt främst på älg och björn. Den arbetar mycket självständigt, men är även samarbetsvillig och markerar viltet med att skälla. Hunden har välutvecklade sinnen, i synnerhet luktsinnet, varför rasen lämpar sig för storviltjakt. Rasen är också känd för att ha ett mycket bra orienteringssinne.

Om du funderar på karelsk björnhund:

 • Det är en utpräglad jakthund och är inte lämplig som enbart sällskapshund
 • Rasen har ett stabilt temperament men kan vara avvaktade mot främlingar.
 • Det är en modig hund med stor uthållighet och stark jaktlust. 
 • Det är en hundras som kräver en aktiv ägare med jaktmöjligheter.
 • Rasen har ett mycket stort motions- och arbetsbehov.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Älghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Björnhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Karelsk björnhund är en medelstor, robust och kraftigt byggd spetshund med yvig päls och upprättstående öron. Den är endast något längre än hög. Färgen ska vara svart och vit. Mankhöjd för hanar är ca 57 cm och tikar ca 52 cm.

Skötsel

Pälsen är dubbel med tåliga täckhår och mjuk, tjock underull. Pälsen är lättskött och badas vid behov. Då pälsen fälls bör den borstas igenom några gånger. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett jämnt temperament, är något avvaktande mot främmande och modig med stor uthållighet. Den är mycket självsäker och kan uppföra sig aggressivt mot andra hundar, men aldrig mot människor. En karelsk björnhund har stor kamplust.

Hälsa

Rasen är att betrakta som frisk och sund. Det förekommer höftledsdysplasi,HD.

Historik

Ursprunget tll karelsk björnhund ursprung vara "komihunden", som också är kallad för syrjänernas hund. Stamhundarna härstammar från Ladoga, Karelen, Olonets och Dvina, där de användes för jakt på allt vilt. Rasaveln påbörjades 1936. Ändamålet var att avla fram en robust hund som skäller på storvilt och man kom överens om att rasens namn ska vara karelsk björnhund. Den första rasstandarden fastställdes år 1945 och de första hundarna registrerades år 1946.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15