Kishu

Krävande jakt- och vakthund ofta med helt vit päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Kishu är en asiatisk spetshund och används främst som jakthund på vildsvin men även för att spåra upp hjort. Första individen registrerades i Sverige 2020 och den är ovanlig utanför sitt hemland.

Om du funderar på kishu:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har stark jaktinstinkt. 
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är medelstor, välbalanserad med välutvecklad muskulatur och ger ett starkt och kompakt intryck. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Färgen är enfärgat vit, röd eller brun/brunsvart med mörkare och ljusa skiftningar, sk sesamfärg.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Täckhåren är hårda och underullen mjuk och tät.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är modig och mycket lojal mot sin familj och vaktar hemmet. Den kan vara reserverad mot främlingar och det är därför viktigt med tidig socialisering för valpen, både bland människor och andra hundar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Erkänd som ras redan 1934 i hemlandet Japan. Den är en asiatisk spets som tillsammans med kai och shikoku räknas till shika-hundarna. Rasen är namngiven efter den historiska provinsen Kishū (eller Kii) på Kiihalvön på sydöstra Honshu som nu omfattar prefekturerna Wakayama och Mie. Där blev rasen känd för sin vita päls och sina utmärkta jaktegenskaper.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15