Kleiner münsterländer

Krävande, stabil jakthund med vaktegenskaper

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

En kleiner münsterländer möter de flesta av jägarens krav. Den passar som stående fågelhund, för stötjakt på klövvilt samt för alla typer av eftersök, för apportering på land och i vatten samt för viltspårarbete. Många individer har även tillräcklig skärpa för att fungera som avfångningshund på skadat klövvilt eller för att ställa grävling och vildsvin. Rasen arbetar noggrant, har ett utmärkt luktsinne och är en mycket god viltfinnare.

Om du funderar på kleiner münsterländer:

  • Det är en hund med allsidiga jaktegenskaper som kräver, motion, jaktträning och möjligheter till jakt.
  • Rasen kräver även mental stimulans i form av lydnadsträning och annan aktivitet för att bli harmonisk.
  • Den är tillgiven med viss envishet och kräver därför en fast ledare, annars är risken stor att den själv tar över.
  • Med ovanstående i minnet så är en charmig kleiner münsterländer kanske inte en hund man väljer som förstagångshund.
  • Det är en effektiv och trogen jakthund när det gäller fält- och skogsfågeljakt, klövvilt, apportering eller eftersök.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Kleiner münsterländer är en medelstor hund med kraftig och harmonisk kroppsbyggnad och ädla, eleganta och balanserade proportioner. Mankhöjd för hanar är ca 54 cm och för tikar ca 52 cm. Huvudet är ädelt. Kroppslinjerna är flytande med vågrätt buren svans. Fram- och bakben har riklig päls och så även svansen. Den glänsande pälsen ska vara slät eller lätt vågig, tät och inte för lång. Rörelserna är harmoniska och vägvinnande. Färgen ska vara brun och vit eller brunskimmel med bruna fläckar, mantel eller prickar.

Skötsel

Pälsen ska vara tät och medellång, slät eller lätt vågig, åtliggande och vattenavvisande. Den ska ge så bra skydd som möjligt mot väder, terrängförhållanden och skador. Håret mellan tassarnas trampdynor behöver hållas kort, speciellt på vintern. I övrigt krävs bara normal borstning.

Egenskaper och mentalitet

Kleiner münsterländer är intelligent, lättlärd och temperamentsfull men balanserad med stabil karaktär. Den är uppmärksam och vänligt inställd till människor med god följsamhet gentemot föraren. Rasen har passionerad och uthållig jaktlust, mångsidiga jaktanlag liksom god nervstyrka och viltskärpa. Sammanfattningsvis kan sägas, att mentaliteten är god hos de allra flesta individer. Till karaktären är de generellt sociala, vänliga samt fungerar väl med familjen och andra hundar. Rasen har även en ganska utbredd vaktinstinkt.

Hälsa

Rasen är i grunden en mycket robust och sund hund, som tack vare sin mentalitet, storlek, kroppsbyggnad och utmärkta päls klarar av mycket krävande förhållanden. Kleiner münsterländer deltar tillsammans med övriga raser inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund.

Historik

Stående fågelhundar av spanielmodell återfinns så tidigt som på 1400-talet i de sydligare delarna av Europa. Gamla målningar från kontinenten avbildar ursprungliga fågelhundar av en modell som påminner om dagens kleiner münsterländer. Omkring det förra sekelskiftet började hundtypen utvecklas till ras i trakterna kring Münsterland i Tyskland. Rasens grundare skapade en mindre stående fågelhund med mångsidighet som viktigaste egenskap, vilket fortfarande är rasens främsta kännetecken. Till Sverige kom rasen på 1960-talet för att stanna.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12