Bo i lägenhet med hund

Måste man bo i hus när man har hund, eller kan man bo i lägenhet i stan? Hunden bryr sig inte om den bor i ett hus eller en lägenhet, det viktiga är att den blir väl omhändertagen och, utifrån hundens behov, lagom aktiverad.

Hund på promenad i stan

På nätet kan du få tips om härliga hundpromenader och trevliga rastgårdar, och även om badplatser, caféer och butiker där hundar är välkomna.

Det finns dock några saker att tänka på om man bor i lägenhet:

  • Är det lyhört där du bor? Tänk då på att träna din hund så den inte skäller, vissa hundraser har lättare till skall än andra.
  • Hur stort bor du? En jättestor hund i en pytteliten lägenhet kan bli trångt. Men hundar vilar oftast inomhus, det är utomhus de motioneras och tränas. Så det viktigaste är att hunden får komma ut tillräckligt ofta.
  • Finns grönområden eller hundrastningsmöjlighet i ditt närområde? Det får inte bli alltför krångligt att gå ut med din hund så att det hindrar dig från att gå ut med hunden.
  • Du behöver normalt inte tillstånd från hyresvärden för att ha hund i lägenheten, om det inte är speciella lägenheter, till exempel allergihus eller andra specialhus