Upphittad hund

Har du hittat en hund och vill ta reda på vem som äger den? Det första du behöver göra är att hitta hundens id-nummer. Sedan kan du söka efter ägaren i DjurID.se, Svenska Kennelklubbens ägarregister.

Hund i en människas famn

Steg 1. Ta reda på hundens id-nummer

För att hitta hundens ägare måste du först ta reda på hundens id-nummer. Hunden kan vara märkt på två olika sätt:

  • Med ett microchip under huden, vilket är det vanligaste
  •  Med tatuering i örat

Gör så här: 

Det är inte så vanligt med tatuering numera, men det går snabbt att kolla om hunden är märkt i örat. Tatueringen kan bestå av både siffror och bokstäver. Hittar du id-numret, gå direkt till steg 2 nedan.

Finns tatuering men är svår att tyda? Skriv ned de tecken du ser, även om det bara är ett par stycken – du kan ersätta de tecken du inte ser med en * (så kallat wildcard) när du sedan söker i ägarregistren. Du kan också kontakta oss på Svenska Kennelklubben direkt för hjälp om du vill.

Om du inte ser någon tatuering i hundens öra är hunden förmodligen id-märkt med ett mikrochip. Ett chip sitter under huden, normalt vid nacken eller mellan skulderbladen. För att läsa id-numret under huden behövs en avsedd chipavläsare. Vänd dig till polis, veterinär eller djurhem för att få hjälp med avläsningen. 

Är du hos polisen när du hittar chipnumret kan de söka direkt i DjurID.se online och ge dig kontaktuppgifter till ägaren. Annars gå till steg 2 nedan.

Hittar du ingen märkning alls på hunden? Kontakta polisen, anmäl hunden som upphittad och hör om de har en efterlysning som motsvarar det upphittade djuret.

Steg 2. Sök i SKKs ägarregister

När du har fått fram hundens id-nummer kan du söka efter ägaren i DjurID.se, Svenska Kennelklubbens stora ägarregister. Där finns över 600 000 hundar registrerade med uppgifter om djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras. Du hittar också ägarens namn, adress och telefonnummer (om ägaren har godkänt att publicera sina uppgifter).

Sök efter hundens ägare i DjurID.se

Vill du hellre ringa, eller har svårt att finna djuret när du söker i registret, ring vår jourtelefon för bortsprungna hundar. Vi svarar alla dagar, dygnet runt.

Jourtelefon för bortsprungna hundar och katter

Vi svarar dygnet runt, alla dagar om året. 

Telefon: 08-795 30 50

Steg 3. Om du inte hittar ägaren på DjurID.se

Om hunden är omärkt eller om hundens id-nummer inte finns med i SKKs ägarregistret på DjurID.se kan du prova fler sätt att hitta ägaren. 

Du kan kontrollera om hunden finns med i Jordbruksverkets register.

Sök i Jordbruksverkets register 

Det kan hända att hunden du hittat hör hemma i ett annat land och som därför inte finns ägarregistrerad i Sverige. Kontrollera därför om hunden finns i Europetnet, där du hittar information från flera europeiska ägarregister.  

Sök efter hunden i Europetnet 

Ring 114 14 och anmäl hunden som upphittad och hör om de har en efterlysning som motsvarar den upphittade hunden.

I vår Facebookgrupp kan du publicera en bild på hunden och efterlysa ägaren. 

Bortsprungna hundar - DjurID.se på Facebook 

Sätt gärna upp lappar i området där du hittade hunden. Vi har tagit fram en liten affisch som du kan använda för det. Du hittar den längre ner på sidan.