Korea jindo dog

Krävande, energisk med stark jaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Sydkorea
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Korea Jindo dog är är en jakt- och vakthund i sitt ursprungsland Korea. Antalet individer i rasen är få i Sverige.

Om du funderar på korea jindo dog:

  • Rasen är krävande och behöver tidigt socialisering och träning. 
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har stark jaktinstinkt.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 50–55 cm och tikar 45–50 cm. Vikt för hanar är 18–23 kg och tikar 15–19 kg. Färgen är röd fawn, vit, svart, svart med tanteckning, grå eller tigrerad.

Skötsel

Pälsen är dubbel, tät och mjuk underull och hårda och något utåtstående täckhår, vilket gör att den är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Korea jindo dog har en stark jaktinstinkt, den är djärv och modig, alert och vaksam, inte lättfrestad eller förhastad. Framförallt är rasen mycket trogen sin ägare. Som så kallad enmanshund accepterar den en ny ägare men glömmer aldrig den person som uppfostrat den från valpåldern.

Rasen kräver en hundvan  ägare eftersom urhundsinstinkterna är mycket utpräglade. På det hela taget är den inte förtjust i andra djur, framförallt inte i andra hanhundar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Det existerar inga skriftliga källor beträffande ursprunget till korea jindo dog, men många auktoriteter är överens om att rasen funnits i flera tusen år på ön Jindo som är belägen sydväst om Koreahalvön.

Bland olika teorier beträffande rasens äldsta ursprung är den mest accepterade att rasen har utvecklats i Korea och att den har bevarats på Jindo-halvön på grund av de transportsvårigheter som existerat genom historien. I Korea kallas korea jindo dog för jindo-kae eller jindo-kyon; kae och kyon är koreanska ord för hund. Rasen blev internationellt godkänd 1996.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15