Lancashire heeler

Pigg och vänlig liten mångsysslare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland
Storbritannien
Hemland
FCI
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Lancashire heeler är en liten och kvick boskapsdrivande vallhund som även lämpar sig för andra hundsporter såsom agility, spår, sök, lydnad och freestyle. Det är en aktiv hundras med större behov av mental stimulering än fysisk motion.  

Om du funderar på lancashire heeler:

  • Rasen lär sig snabbt, även olater, så det är viktigt med tidig uppfostran.
  • Den har en stark känsla för att hålla i hop sin flock. 
  • Den vallar boskap genom att bita i haserna (sk heeler), så man bör vara särskilt uppmärksam på detta beteende i vardagen.  
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Lancashire Heeler Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 30 cm och för tikar ca 25 cm. Vikt är ca 5–8 kg. Färgen är svart eller brun med tantecken. Det är en kortbent hund som utstrålar energi och verkar till synes outtröttöig. 

Skötsel

Pälsen är kort, tät och tålig. Pälsvården är minimal. Den fäller sin päls en till två gånger per år. Badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Det är en gladlynt och trogen hund som kan vara vaktigt i sitt område. Att vilja hålla ihop sin familj har den fått från welsh corgi och sitt mod och energi från terrier.

Hälsa

Lancashire heeler anses vara en frisk ras men det förekommer knäledsproblem och ögonsjukdomar. Den har en normal medellivslängd på 12–15 år.

Historik

Heelers är som hundtyp mycket gammal och har så länge den funnits använts som boskapsdrivande hund. Fram till 1800-talets slut fanns det i England många lokala varianter, varav lancashire heeler anses ha uppkommit genom korsningar mellan corgi och manchesterterrier fanns i Lancashire. På 1970-talet påbörjades en rasinventering och 1981 erkändes rasen av den engelska kennelklubben.

Rasen kom till Sverige 1985 men erkändes av internationella kennelunionen, FCI, först 2016.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15