Landseer

Stor och vänlig med kärlek för familjen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland och Schweiz
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Landseer är en vakt- och sällskapshund. Den är även bra som livräddningshund.

Om du funderar på landseer:

  • Läs om rasens historia och användningsområde och träffa gärna vuxna hundar innan du bestämmer dig.
  • Det är en stor hund som behöver plats, pälsvård, fysisk och psykisk motion.
  • Besök gärna flera uppfödare. Kontrollera föräldrarnas meriter och hälsostatus.
  • Den är lugn, mycket kontaktsökande och saknar jaktintresse.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Landseerklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 72–80 cm och för tikar 67–72 cm. Det är en stark, kraftig och harmoniskt byggd hund. Frambenen och bakbenen har kraftig benstomme. Pälsens grundfärg är vit med svarta fläckar på kroppen. Huvudet är svart, oftast med genomgående vit bläs.

Skötsel

Man bör borsta hunden en gång i veckan och samtidigt känna igenom så hunden inte har några skador på tassar och kropp. Då hunden fäller bör den borstas oftare och badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen har i huvudsak samma temperament som newfoundlandshund. Trots sin storlek är den lätt att jobba med. Fäör sin storlek rör den sig kvickt i vatten och på land. Rasen är lugn, barnvänlig, mycket kontaktsökande och saknar jaktintresse.

Hälsa

Hälsan är inte något stort problem för rasen, utan de flesta hundar är friska och sunda. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

För ungefär 200 år sedan kom de första exemplaren av dessa mäktiga, svartvita hundar till Europa från Newfoundland. Rasen fick sitt namn efter målaren Sir Edwin Landseer, som målade den berömda tavlan "En värdefull medlem av livräddarsällskapet", och hundarna blev mycket populära. Utvecklandet av rasen i Europa gick dock långsamt och första världskriget fick avelsarbetet att stanna upp. I början av 30-talet lyckades en engagerad uppfödare samla ihop resterna av rasen och satsa på en målmedveten uppfödning. 1961 blev rasen internationellt erkänd.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15