Löwchen

Pigg, lättlärd och charmigt lejonlik

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen är en sällskapshund men den älskar att lära sig nya saker. 

Om du funderar på löwchen:

 • En löwchen behöver aktivering.
 • Rasen fäller inte men kräver viss pälsvård och klippning.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Löwchen Cirkeln Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd är oftast 26-32 cm. Vikt ca 6 kg. Ingen idealhöjd finns noterad, så generellt kan en tik bli större än en hane utan att det är negativt. Alla färger är godkända som ger brun eller svart nos. Kroppsproportionerna ska vara kvadratiska och absolut inte lågställda. En normalhund i sin helhet utan extrema exteriöra detaljer. 

Skötsel

Med lejonklippningen blir pälsen lättskött då delarna av pälsen som oftast blir smutsiga tas bort.. Löwchen fäller inte sin päls.. Genomkamning cirka två gånger i veckan räcker gott. Vissa badar en gång i veckan, vissa varannan månad.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är ingen soffliggare, utan vill gärna göra något varje dag. Den är glad, positiv och hänger med på allt. Matte och husse är viktiga och den älskar mänskligt sällskap. Bara den får vara med, så kan den mysa i soffan en hel dag, för att nästa dag ta en lång promenad på flera mil. Lika fort som den får fart, lika fort lugnar den ned sig. Den tycker om att tänka själv och talar du inte om vad som gäller så tar hunden egna initiativ.

Letar man efter en liten hund som kan och orkar hänga med på det mesta och som älskar att lära sig saker, men utan den krävande arbetsmentaliteten, då är löwchen en perfekt ras. Kanske på grund av att den är avlad för sällskap så länge så är den mycket formbar, den acklimatiserar sig till de flesta situationer och passar utmärkt såväl i barnfamilj som hos den aktive.

Hälsa

Den är en frisk ras, som inte har några rasspecifika sjukdomar. Några enstaka fall av problem med ögon och knän har dykt upp i rasen. Rasklubben rekommenderar i förebyggande syfte att avelsdjuren ska vara knäleds- och ögonundersökta inom ett år före parning.

Historik

Namnet kommer sig av klippningen, vilken är dess signum. Hundtypen uppstod under medeltiden runt Medelhavet. Troligtvis användes den som vattenapportör för att hämta upp nät. Små lejonklippta hundar var populära vid franska hovet, där de bars och användes som värmeflaskor i sängarna. I Sverige fanns de redan 1653. På målningen av greveparet de la Gardie finns en perfekt klippt löwchenliknande hund, troligtvis en förnämlig gåva från vänner i Frankrike. Rasen symboliserar trohet. En sägen säger att om riddaren dog hemma målades en löwchen. Dog han i strid målades ett lejon. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12