Malteser

Tillgiven och glad med lång, silkeslen päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Centrala Medelhavsområdet
Hemland
Italien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Låg
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite

Allmänt

Malteser är en utpräglad sällskapshund.

Om du funderar på malteser:

 • Rasen kräver omfattande pälsvård.
 • Malteser är en liten dvärghund och en del individer kan vara ovilliga att hoppa upp och ner från t.ex. soffor och sängar.
 • En malteser är följsam, pigg och orädd och gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Malteser-Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Liten, livlig, lekfull och vit dvärghund, med lång silkeslen päls. Mankhöjd för hanar är 21-25 cm och tikar 20-23 cm. Vikt är 3-4 kg.

Skötsel

Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas varje dag eller minst varannan dag. Den vita pälsen kräver också regelbundna bad. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår. Man bör vänja hunden redan som valp vid att man ska kunna borsta och kamma den, klippa klor, bada och föna den torr, och sköta ögon och öron samt borsta tänderna.

Egenskaper och mentalitet

Den är en pigg och vaken hund, som gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa. Rasen är en älsklig, tillgiven hund med snabb uppfattningsförmåga och gillar att göra konster av olika slag.

Hälsa

Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel (patellaluxation) kan förekomma, liksom navelbråck (hernia umbilicalis ).

Historik

Malteser hör förmodligen till en av världens äldsta dvärghundstyper. Den finns beskriven redan omkring 200 f Kr under namnet canis melitaeus. Trots sin långa historia vet man inte var den uppstått. En del anser att namnet kan härledas till platser som ön Méléda, den sicilianska staden Melita och även ön Malta. Klart är i alla fall att den har funnits i länderna kring medelhavet och Italien räknas som dess ursprungsland.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15