Mastín espanol

Krävande bjässe som vill ha en uppgift

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Spanien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen används även i dag för beskydd av betande och vandrande boskapshjordar, men också som vakthund på lantgårdar och i andra sammanhang. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på mastin español:

  • Rasen kräver stor hundvana.
  • Det är en stor hund vilket medför stora omkostnader och kräver stort utrymme.
  • Rasen måste få möjlighet att vistas mycket utomhus.
  • Då den vaktar dygnet runt med sitt ljudliga skall passar den inte i tättbebyggt område.
  • Rasen är självständig och har stark vaktinstinkt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mastin español är en mycket storväxt hund. Den är välbalanserad och mycket kraftfull och muskulös. Mankhöjd för hanar är minst 77 cm och för tikar minst 72 cm. Alla färger är tillåtna. De mest förekommande färgerna är enfärgade som gul, fawn, röd, svart, varggrå och viltfärgad. Även dessa färger i kombination samt tigrerat eller fläckigt förekommer.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Den är tät med tjock underull. Rasen fäller rejält ett par gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är tålig, modig, tillgiven sin familj och stolt. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Mastin español används i sitt ursprungsland som vakt- och skyddshund. Rasens främsta användningsområde var att vakta boskap, särskilt de berömda merinofåren, under de stora förflyttningar av hjordar som har ägt rum årligen ända sedan medeltiden. Hundarna skulle skydda fåren från vargar och andra rovdjur. Denna uppgift utfördes året runt, i alla typer av väderlek och i skiftande terräng.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15