Nederlandse kooikerhondje

Charmig och intelligent med stark personlighet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Nederländerna
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Nederlandse kooikerhondje är en aktiv ras med mycket energi, en allsidig och sportig hund. Det finns många aktiviteter som passar. Agility fångar upp rasens snabbhet, smidighet och följsamhet och många individer har där rönt framgångar. Andra aktiviteter där rasen visat bra resultat är spårning, lydnad, freestyle med flera. En kooikerhondje är alltid redo för olika aktiviteter.

Om du funderar på nederlandse kooikerhondje:

  • Det är en liten hund med stor kapacitet som kräver stöd och vägledning för att utvecklas på bästa sätt.
  • Den behöver en ägare som aktiverar den och är beredd att lägga mycket tid på den som valp och unghund.
  • Det är i ung ålder som grunden läggs för hur den kommer att bli som vuxen.
  • Den är mycket mån om att vara till lags men behöver en ägare som tydligt talar om vad som förväntas.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Kooikerhondjeklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Kooikerhondje är en hund med en sund kroppsbyggnad utan överdrifter. Proportionerna ska vara näst intill kvadratiska med passande benstomme. Mankhöjden för hanar ska vara 37-42 cm och för tikar 35-40 cm, men storleken varierar. Pälsen är glänsande, medellång, lätt vågig till slät. Färgen är vit med orangeröda fläckar och typiska svarta fransar på öronen.

Skötsel

Pälsen kräver ingen speciell vård mer än ett rengörande bad vid behov. Periodvis fäller hunden pälsen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en alert, aktiv och lättlärd hund med ett gladlynt temperament. Kooikerhondje utvecklar ofta starka personligheter med mycket charm och blir en älskad, trogen familjemedlem. En kooikerhondje kräver en ägare som är tydlig och konsekvent för att den ska kunna formas till den följsamma, trevliga hund den är. Den är mycket lyhörd och reagerar snabbt vilket man ska utnyttja då man fostrar och aktiverar den. Kooikerhondje är en sund hund utan exteriöra överdrifter. De blir oftast mycket gamla och är pigga högt upp i ålder.

Hälsa

Rasen är relativt frisk, utan någon specifik belastning av sjukdomar. Genom den unika stamboken, vilken omfattar alla individer som är födda i världen sedan 1942, finns ett bra verktyg för att kunna undvika många sjukdomar.

Historik

Nederlandse kooikerhondje är en gammal ras från Holland. 1942 började rasen dokumenteras. Hundarnas uppgift var främst att locka änderna vid fångst. Rasen hade även andra uppgifter, som att hålla efter skadedjur och att larma. Den första rasstandarden antogs 1966 av den holländska kennelklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15