Newfoundlandshund

Stor och mild med kärlek för familjen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland
Kanada
Hemland
FCI
Hundtyp
Sällskapshund, vattenhund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen är numera främst en sällskapshund. Men det finns möjligheter att tävla med sin newfoundlandshund i vattenarbete (ett arbetsprov som är framtaget för rasen) och de fungerar bra som draghundar. Den trivs bra med långa skogspromenader.

Om du funderar på newfoundlandshund:

  • Pälsen kräver en hel del skötsel, speciellt vid våt väderlek samt vid fällning; den hårar mycket.
  • Det är en stor hund som kräver utrymme. Som ägare till en så stor hund måste man visa stor hänsyn till sin omgivning.
  • Rasen vill ha mental stimulans och motion för att må bra.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Newfoundlandshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Newfoundlandshund är stor och massiv men trots sin storlek smidig. Mankhöjden för hanar är ca 71 cm och för tikar ca 66 cm. Vikten för hanar är ca 68 kg och för tikar ca 54 kg. Pälsen, som består av två lager, är tät och vattenavstötande. Rasen finns i tre godkända färger: svart, brun och vit och svart.

Skötsel

Pälsen måste skötas regelbundet med borstning och kamning. Under fällningsperioden kan detta ta mer än en eller ett par timmar i veckan, och det är förstås viktigt att pälsen hålls ren och välskött.

Egenskaper och mentalitet

Newfoundlandshund är känd för sitt milda och vänliga temperament och den är en utmärkt barn- och familjehund. Rasen har i regel ingen jaktinstinkt.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. 

Historik

Newfoundlandshund sägs härstamma från infödda hundar och en stor svart björnhund som kom med vikingar till ön Newfoundland i Kanada någon gång efter 1100-talet. Där användes hundarna för att dra tunga timmerlass och för att hjälpa fiskarna att dra in tunga fiskeredskap. Hundarna utvecklade då en helt unik instinkt att livrädda nödställda människor. När kolonisationen av öarna inleddes år 1610 var newfoundlandshundens utseende redan etablerat, liksom dess karakteristiska arbetssätt. Det var dessa egenskaper som gjorde att rasen kunde motstå det stränga klimatet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15